2011. január 23., vasárnap

orgona és tablakoncert - St. Marienkirche

A St. Marienkirche-ben minden héten egyszer egyetemisták tartanak istentiszteletet. A mostanit azzal spékelték meg, (és ezzel csábítottak be), hogy a hagyományos orgonakíséretet egy tablajátékos egészítette ki.
Mindez papíron jól hangzott, élőben ugyankkor már kevésbé. A tablajátékos annyira halk volt, hogy azt lehetett hinni csak éppen bemelegít, az őt húros hangszeren kísérő férfi pedig még halkabb volt, szinte zavaró zörejeket lehetett hallani a hangszere felől néha. az egyetemisták bár nagyon lelkesek lehettek meglehetősen unalmasan és nagyon hosszan olvastak fel a látogatóknak/hívőknek is kiosztott papírból. A szövegek közé népénekek voltak ékelve, ezeket kísérte az orgona (tehát az orgona és a tabla nem szólalt meg egyszerre, pedig ezt vártam). Nem sok sikerrel megpróbáltam az általam ismeretlen dallamra ráénekelni a német szöveget. Egyedül a Kyrie eleison ment, mert ennek a szövege csupán két szóból áll. Persze feledhetetlen élmény volt a Miatyánkat németül végighallgatni (ezt legalább értettem).

A templom hófehér belső terét kiegészítették vetítésekkel. Pár percenként váltakoztak a különböző nyelvű és írásképű szövegek a falon. Ez teremtett némi atmoszférát az egész istentiszteletnek, de másfél órán keresztül kicsit sok volt.

tablán játazott: Asha Khan - profi pakisztáni tablajátékos
orgonált: Tim Order
a vetítés Nicole Krosch munkája volt
a lelkes egyetmisták: Anton Nikolotov, anna Hellmich, Florian Bodewald, Sarah Markiewicz, Kerstin Menzel, Bertram Schirr



egy kis közlekedés

Ami az egyik legpraktikusabb Berlinban, hogy a nagyobb villamosmegállókban kiírják mennyi idő vann hátra a következő járat megérkezéséig. Ennek akkor vettem először igazán hazsnát, amikor a Hostelben hagytam a sálam, és láttam, hogy a hátralévő 9 percben még éppen mejárom az utat oda-vissza. A járatokat GPS-szel követő rendszer egyébként nálunk is működik, pl. Szolnokon.

Street art




















Berlinben meglehetősen sok a graffiti, úgy tűnik korán kezdik nevelni erre a gyerekeket! Az itt látható krétarajz az Antonplatz-on készült.