2011. február 3., csütörtök

rajzok - Ehnaton, és 20. századi szobrok



Neue Nationalgalerie - Potzdamer Platz 50. (Kulturforum)

Valeska Gert - Hamburger Bahnhof

Valeska Gert (1892-1978) a modern tánc- és mozgásművészet egyik kulcsfontosságú alakja. A róla fennmaradt videók töltik meg az egyik emeleti szárnyat a múzeumban.

Cory Arcangel - Hambuger Bahnhof



cory arcangel: here comes everybody című kiállítása az első egyéni kiállítása berlinben. A művész munkáit az kötötte össze, hogy minden anyagát (kivéve a mozgó polcállványokat, amik leginkább kinetikus szobrok voltak) az internet világából meríti. Szerintem a legsikerültebb munkája az általam feltöltött videó volt, ahol bach goldberg-variációinak egyik zenei motívumát ragadta ki. mivel youtube-ra több ezren tették fel saját előadásban - a legváltozatosabb hangszereken - ezt a zenedarabot, ezért cory arcangel arra vállalkozott, hogy hangonként összevágja a feltöltött videókat, és két szólamra egyszerűsíti a darabot. (a kiállítást kísérő szövegben szintén nem volt egy darab nagybetű sem.) emellett a gitarhero nevű népszerű számítógépes játék egy "átiratát" próbálhattuk ki, jimmy hendrix egy koncertfelvételét láthattuk, egy újabb youtube-ről összevágott videót, ahol macsák lépkedvek zongorabillentyűkön, illetve el volt még helyezve egy tudományos igényű, matematikai bizonyítással ellátott szöveg a jpg formátumú képkódolás minőségrontásáról.

Elske Lasker-Schüler - Hamburger Bahnhof





















Elske Lasker-Schüler egyéni kiállításán kisméretű színezett nyomatokat, illetve rajzokat, 
akvarelleket láttunk. A művésznő a Die Blaue Reitter csoporthoz tartozott vagy 
legalábbis annak tagjaival szoros kapcsolatban volt. Művészetének fő motívumait 
elég hamar megtalálta: a különleges (állandóan ismétlődő) profilokat, az arcokra, 
ruhákra rajzolt csillagokat, szíveket, a papírt szinte teljesen betöltő színes kavargó 
embercsoportokat. A távolról Gulácsy világára emlékeztető rajzok mellet egy-két 
egyiptomi faragvány is ki volt állítva, mivel a művésznő többször tett utazást Egyiptomba 
és a Közel-Keletre, ezért motívumkincsét ezekből a tapasztalatokból érthetjük meg.








Hamburger Bahnhof - Invalidenstraße 50-51.





















"A Hamburger Bahnhof Berlin egyik legrégebbi pályaudvara, az egyetlen ami fennmaradt a klasszicizmus korából. Az épület Friedrich Neuhaus tervei szerint épült 1846/47-ben. Már 1884 óta nem vasútállomás: szerepét a Lehrter Bahnhofvette át - az épület előbb vasúttörténeti múzeum, a kilencvenes évektől kortárs művészeti múzeum.
1990 és 96 között az épülete Joseph Paul Kleihues tervei alapján építették át, ami után Museum für Gegenwart, azaz "A jelen múzeuma"-ként nyitotta meg kapuit, és többek között olyan művészek munkáit mutatja be, mint Joseph Beuys, Anselm KieferRoy LichtensteinRichard LongAndy Warhol és Cy Twombly."
/http://berlin2010.blog.hu/2010/05/24/hamburger_bahnhof_kortars_muzeum/



Andy Warhol
 Anselm Kiefer
 Tóth Endre (!)
Joseph Beuys (kb. 500 kg faggyú)

SOMA - Hamburger Bahnhof - Invalidenstraße




















A Hamburger Bahnhof ma a huszadik század második felének művészetét és kortárs alkotásokat mutat be. Az U alaprajzú épület középső csarnokát a SOMA nevű projekt foglalta el. Az ismertető szövegből a következőket tudtam meg:

Először is az alkotó Carsten Höller. Másodszor a SOMA egy varázsital neve, ami az egyik legrégebbi kanonizált hindu szövegben előfordul. Aki iszik belőle az halhatatlan lesz és az isteneknek kijáró fényességben lesz része. Höller ezt a nedűt próbálta rekonstruálni a régi iratok és kutatások szerint. A recept a következő: etess légyölő galócát (Amanita muscaria) rénszarvassal, majd a vizeletét idd meg. Közben hallgass kanáridalt, de nem árt, ha a rénszarvasok is hallják. Így tehát a csarnok át lett alakítva egy rénszarvaskifutóvá, ahol négy kalitkában 6-6 kanári csicsergett. Emellett hűtőkben álltak a friss és liofilizált (fagyasztva szárított) gombák. A mellette lévő hűtőben a "nedű". A kiállítótér közepén volt egy franciaágy is, azért, hogy a látogatók itt tölthessék az éjszakát, SOMÁ-t kortyolgatva... (azt hiszem ezt nem próbálnám ki).

Az egész múzeumban egyébként intenzív állatkert szag volt a projekt/installáció miatt. A rénszarvasok pedig nagyon bágyadtan üldögéltek.

A kiállítás honlapja:
http://www.smb.museum/smb/hbf/exhibition.php?id=25193&lang=en