2011. január 29., szombat

rajzok - Planetáriumban várakozva





rajzok - Naturkunde



Lange naght der Museen





















Berlinben 28. alkalommal szervezték meg a múzeumok éjszajákát. Amikor megérkeztem, már akkor tele volt a város plakátolva az eseménnyel. Ennek megfelelően nagyon sokan érkeztek meg a Kulturforumra, hogy részt vegyenek a programon. Mivel egy programfüzetet az első napokban sikerült szereznem (ugyanez az interneten is fenn volt), így előre megtervezhettem hova megyek. Az öt ajánlott útvonalra kb. 6-8 múzeumot füztek fel a szervezők. Ezekre a helyszínekre buszok vittek bennünket. Mivel még mindig nem ismerem Berlin 1/100-adát sem, ezért a biztonság kedvéért előre megnéztem minden általam kiválasztott helyszín pontos helyéta térképen. Erre szükségem is volt később. Mivel a buszok két egymáshoz közeli múzeum között tettek le, ezért vagy a térképet, vagy a vonuló tömeget kellett követnem. Az utóbbit választottam, bár a központtól távolabbi helyszíneken csak szállingózó emberek voltak, akiket megpróbáltam feltűnés nélkül követni abban a reményben, hogy jó helyre vezetnek. A Cukor Múzeumot meg sem találtam volna enélkül.

A rendezvényen egyébként kb. 70 múzeum vett részt, és a szervezés szerintem kiváló volt. A Naturkunde bejáratánál még Berliner Zeitung c. újságot és múzeumok éjszakűájás zsebkendőt is kaptunk. Egyébként minden intézmény igyekezett az állandó és időszakos kiállításai mellé gyerekfoglalkozásokat vagy más különleges programokat szervezni. A Cukor Múzeumban például vattacukrot, meg fagyit készítettek, amiből persze kaptunk kóstolót.

A berlini éjszakai közlekedés pedig szinte lefedi a nappalit, tehát nem volt problémám a szállásomra való visszajutással sem.


Az esemény honlapja itt érhető el:
http://www.lange-nacht-der-museen.de/programm/

Zeiss Großplanetarium - Prenzlauer Allee 80.










Berlinben több planetárium is van. A Zeiss Großplanetárium a képen látható szerkentyűvel rendelkezik, ami képes a teljes égbolt csillagzatait kivetíteni, természetesen úgy, mintha nem egy fényszennyezett és felhőmentes égen látnánk. Ahogy lassan mozog a szerkezet, úgy változik az égbolt a koraestitől a korahalnaliig, a télitől a nyáriig. A bemutatóhoz tartozott egy csillagászati előadás is, ahol lézerrel mutogatták a csillagképek elemeit. Bár németül volt, azért a csillagnevek szerencsére nemzetköziek!

Ezt már csak egy lézershow követte, amit szívesen kihagytam volna.

Anti-Kriegs Museum














A múzeum magyarra faordítva: háborúellenes múzeum. Az intézmény kifejezetten elrettentő dolgokat gyűjtött össze a háborúval kapcsolatban, hogy minden látogatónak feltehessék a kérdést: mivégre volt mindez? A kiállítás egy részét arconlőtt hadirokkantak fényképei teszik ki, mondanom sem kell, hogy nem volt szívderítő látvány. Volt egy pinceszint is, ahova ki volt írva, hogy egyszerre csak 30-an tartózkodhatnak lent. Amikor lementem egy csoporttal, akkor tudtam meg, hogy azért, mert lent egy légópince van, semmi több. A pincét korabeli tárgyakkal berendezték, és a képen látható férfi egy negyed órás előadást tartott a második világháború szőnyegbombázásainak idejéről. Ami számomra ismeretlen volt ebben a helyiségben, az egy fólia-és textil bőrőnd volt, amibe a csecsemőket tették gáztámadás esetén. Levegőhöz úgy jutott a benne lévő gyerek, hogy egy fújtatót működtetett az aki vitte ezt a "csomagot".























A múzeum honlapja itt elérhető:
http://www.anti-kriegs-museum.de/

Zucker Museum - Amrumer Straße 32



















A Múzeumok Éjszakáján a Cukor Múzeum volt a hab a tortán!
Miután rá kellett jönnöm, hogy a németek ingerküszöbe az undorító és a gusztustalan tekintetében magasabban van, mint a miénk, - mivel mindent formalinba tesznek, ami él és mozog és kiállítanak - azt hittem, hogy a cukor múzeumban gusztusos édességeket fogok nézegetni. Tévedtem. Szinte a bejáratnál egy cukorrépa fogadott, de nem akárhogyan, hanem: FORMALINBAN!

Tehát helyesbítek: a németek nemcsak mindent formalinba tesznek, és kiállítanak, ami élő és mozog, hanem mindent, ami élő volt valamikor...

Ez volt a tanulság, amit levontam. :)

Egyébként a múzeum kétszáz éves cukordarabokat őriz, meg a gyártáshoz szükséges eszközöket mutatja be, külön tárlóban volt a cukor 16 fehérségi fokozatát bemutató kis fa doboz. hangulatkeltésként pedig a világ minden tájáról becsomagolt kockacukrokat, cukroszacskókat, meg ezüst cukortartókat halmoztak fel. Tehát szép anyag volt kiállítva, különösen a cukorrépa-akvarellek voltak szépek.


Meditzinhistorisches Museum







Naturkunde - Természetrajzi Múzeum