2011. február 15., kedd

East Side Gallery - Mühlenstraße


"A berlini fal (németül die Berliner Mauer vagy Die Mauer, azaz a Fal) a Nyugat-Berlint körülvevő határépítmény volt Kelet-Berlinés az NDK területén. 1961 és 1989 között létezett. Ahidegháború alatt a kettéosztott Berlin Európamegosztottságának és az elnyomásnak egyik fő szimbólumává vált.
1961augusztus 13-án szögesdróttal választották el Berlin keleti és nyugati felét. Ezt a szögesdrótot váltotta fel később a betonból épült és védelmi zónákkal határolt fal. Létezésének szűk három évtizede alatt a fal egyre kifinomultabb, a szökést szinte teljesen lehetetlenné tevő határzárrá alakult át. Számos szökési kísérlet végződött a menekülők halálával. A fal 1989-es leomlása a hidegháború befejeződésének emblematikus dátumává változott. A létesítmény legnagyobb részét a két német állam egyesülése után lebontották, napjainkban már csak egyes szakaszai láthatóak.

A Mühlenstraße déli oldalán fennmaradt a keleti fal (Hinterlandmauer) 1,3 km hosszú, később festményekkel díszített, East Side Gallery néven ismert szakasza." /Wikipedia/

Az East Side Gallery-t a fal lebontásának 20. évfordulója alkalmából teljes hosszában lefestették fehérre és szürkére, majd az eredeti festmények készítőit felkeresték és megkérték, hogy a letakart munkáikat ismételjék meg. Emiatt nem mindegyik festmény került az eredeti helyére vissza. Így a magyarokat egymás mellé rendezték.

Gerhes Gábor











 Kentaur (Erkel László)
 Gerber Pál
Rácmolnár Sándor és Gábor Imre
 Hejettes szomlyazók

St.-Thomas-Kirche - Luisenstädtischer Kanal és a Mariannenplatz között


013-KircheInnen2


















A változatosság kedvéért ez a templom is evangélikus. Friedrich Adler tervei alapján épült 1865 és 1869 között. A berlini dóm után ez a legnagyobb ilyen típusú építmény. A centrális belső tér közepén elhelyezkedő vas-baldachin az egész térben valahogyan furcsán modernnek hat.

Mauerhaus - Bethaniendamm



Az East Side Gallery-hez közeledve, ami a Berlini fal sok-sok méter hosszan meghagyott része, egy érdekes házra leletem. A fal egy darabját építette be a török tulajdonos meglehetősen barkács módon. Annyira környezetbarát az építmény, hogy a falon keresztül kinövő fa is az épület részévé vált. A meglehetősen vendégszerető/váró házigazda (két nagyon elaggott) kanapét is kirakott a háza elé.

street art - Kreuzberg








szintén BLU munkája























(a bal oldalon a ledőlő berlini fal betondarabjait látjuk, az alsó képet pedig a Kőbánya-Kispestieknek küldöm)

Punk's not dead - Kreuzberg




















Berlinben nem kevés főállású punk van, akiket a Herz4 segélyszervezet "tart el". A képeken a Kreuzberg nevű kerület lakókocsitelepe látszik. Az utolsó képen a Köpenickstraße-n található "foglaltház" van A foglaltház azt jelenti, hogy egyszerűen beköltöznek oda azok akik nem találnak jobb megoldást. Az épület egyébként a második világháborúban bombát kapott és beszakadt a teteje. Ezt az épületett pont emiatt műemlékvédelem alá helyezték, tehát nem lehet lebontani. Most pedig a punkok belakták: bevásárlókocsikból építettek kerítést, és kiírták, hogy "No photo no problem". De azért kattintottam egyet.