2011. február 9., szerda

Gemaldegalerie (ismét) - Kulturforum

Georges de Latour


Caravaggio

ifj. Hans Holbein
File:Frans Hals 021.jpg
Frans Hals

Kammersaal - Berliner Philharmonia - Kulturforum




















A világszerte ismert akusztikájú két koncerttermet magába foglaló Berliner Philharmonia 1960 és 1963 között épült. A Kammersaal nevű terem (kamara-terem) kisebb, mint a Philharmonia nevű. Először azt hittem, hogy a kisebb az, ahol mindenki fellép, ezért meglepődtem, hogy milyen kicsi a színpad. Az egész tér hatszögre emlékeztető alakú, a téri elemek eléggé rapszodikusan magasodnak egymás fölé első ránézésre. A hangvetők is tömegével csüngenek a mennyezetről a térmikromofokkal, és az általam beazonosíthatatlan fehér óriáshernyó-szerű fény készülékekkel. A képen az előtér látszik.

A ma esti műsor a 80. születésnapját ünneplő Alfred Brendel közreműködésével zajlott le. Az költő saját költeményeit olvasta fel (persze németül). Sajnos nem értettem a szöveget, de jó volt hallani, hogy a közönség percenként felnevet. Ez is hozzátett a tér (irrealitása ellenére) bensőséges hatásáshoz.

William Coleman  bácsa
Adrian Brendel  cselló
Matthew McDonald  bőgő
A zenészek által játszott darabok:
Mauricio Kagel: Aus dem Nachlass 
György Kurtág: Jelek, játékok és üzenetek 

Kunstbibliothek - Kulturforum
























A Potzdamer Platz melletti Kulturforumon kapott helyet a művészeti könyvtár is. Ma váltottam egy regisztrációs jegyet (ingyenes), és így bemehettem olvasni. Az itteni rendszer szerint a lexikonokon kívül minden mást raktárból kell kikérni, ezért a látogatók egy olvasószobát látnak meg egy pultot, ahol kiadják a könyveket. Hangulatra eléggé olyan, mint a Szépművészeti Múzeum Könyvtára a Szondi utcában. A 66 olvasóhely mellett két olvasókabin is van azok számára, akik kizárólag hermetikus elzártságban szeretnek olvasni, tanulni, gondolkodni. Még az üveg is le van sötétítve. Ezen kívül vannak tanulószobák is, ahova nem néztem be, és szokott lenni kiállítás, de sem itt nem volt, sem a Kunststrifftkabinet-ben sem. (Itt a különböző grafikai lapokat őrzik.)