2011. február 14., hétfő

Deutsche Guggenheim - Unter den Linden 13.

installation shot agathe snow: all access world at the deutsche guggenheim / photo: mathias schormann © agathe snow, deutsche guggenheim


Agathe SnowAll Access World c. kiállítása első ránézésre egy nagy színes szeméthalmaz. A falakat meglehetősen igénytelenül felragasztott fotómontázs díszíti.  A fényképeken és a színes lapokra készített fénymásolatokon az első helyen álló turista látványosságok vannak. Az egybefüggő, nem túl nagy kiállítótérben tetszőlegesen tologatható többméteres szobrok is ezeknek az épületeknek az átiratai. A szobrokon árcédula szerűségek lógtak, amik éppen megmagyarázták, hogy melyik épület is adta az ötletet. Összeségében, mire körbejártuk az objekteket (amik azért néha kísértetiesen emlékeztettek Oldenburg puha szobraihoz) kirajzolódott az efemer anyagokból összeállított szobrok és a fotómontázs együttes koncepció-félesége. 
A Deutsche Guggenheim a többi Guggenheim múzeumhoz képest sokkal kisebb kiállítótér. A Deutsche nem csak azért van benne a nevében, mert német, hanem azért, mert a Deutsche Banknak sok köze van az intézményhez. A banknak állítólag akkora a vállalati gyűjteménye, hogy nincs megfelelő kiállítóhely számára, ezért a közvetlenül mellette lévő múzeum vállalta fel, hogy ezt időszaki kiállítások során bemutatja. A mostani kiállítás anyag nem tudom mennyire tartozott a bankhoz.



















a múzeum honlapja:
http://www.deutsche-guggenheim.de/dg/

Kunsthaus Tacheles - Oranienburgerstraße





































A Kunsthaus Tacheles egy bevásárló központnak épült Berlin zsidónegyedében (Scheunenviertel), a zsinagóga mellet, melyet eredetileg Friedrichsstadtpassagen-ként neveztek. Miután náci börtönként is használták, az épületet művészek vették át és Tacheles-nek, azaz jiddisül "egyenes beszéd"-nek keresztelték el. A háztömbben most műtermek vannak, amik akkor vannak nyitva, amikor a művészek éppen benn vannak. A földszinten lévő kisebb galérián/bolton kívül a festményeket, szobrokat, kollázsokat és ezek reprodukcióit közvetlenül a művészektől is megvehetjük.
Az épület meglehetősen rossz állapotban van, és nem kifejezés, hogy ráférne egy higiéninai festés, hogy lehessen mire újra stencilezni, graffitizni. A három szintes pincerendszere a szóbeszéd szerint kiváló patkánytanya... Talán ezért is szeretnék az épületet lebontani áprilisban.