2011. február 8., kedd

EMERSON Galerie - Gartenstraße 1.

Rolf Giegold "Außer Betrieb" című kiállítása hét-nyolc sárga kerettel ellátott világító lapos téglalap volt. A homokfúvott üveglap mögé elhelyezett neoncsövek éppen úgy villogtak, mint az éppen kialudni készülő iskolai neonlámpák. A néhány, ugyanakkora méretű objekt egymásra volt döntögetve kisebb csoportokban. A fényinstalláció utáni kisebb teremben kis négyzetes merített papírokkal piros szavak voltak festve és vérszerűen elfolyva. A szavak különböző ábécé betűvel voltak írva, amit el tudtam olvasni, azon a  következő szöveg állt: OUT OF ORDER.

a művész honlapja:
http://www.rolfgiegold.de/

2agenten/Galerie für illustration - gartenstraße 1

Lesja Chernish - Girls don't cry
A kifejezetten ilusztrációkra szakosodott galériában bemutatott képek elég bizonytlan helyen álltak, ha műfajukat akarnánk meghatározni. A rajzfilmes figurák (leginkább a Nők Lapja Café által támogatott könyvek borítóján jelennek meg ilyen nők) olajjal voltak megfestve, néha nem kevés művészettörténeti utalásokkal vegyítve, mindezek vastag aranyozott vagy vékony fekete keretekben. A galériában nemcsak képeslap, katalógus volt kapható, hanem a jellegzetes női figurával ellátott sütemény is. (Egy falatnyi, 10 €-ért...)

janinebeangallery - Torstraße 154

A Two Window Project és a janinebeangallery közös szervezésében nyílt meg a Wanted című kiállítás. A projekt lényege, hogy egy amerikai kurátor helyet kapott az egybenyitott légterű galériában. A kurátor elmesélte nekem, hogy az Egyesült Államokban is van egy társgaléria (innen a projekt neve). Idén először történt meg, hogy a galéria és a projektnek teret adó kis rész egyszerre ugyanazzal a koncepcióval nyisson kiállítást. A felhívás a nemzetközi művészgárdának egy hívószó volt: a wanted. Ezen belül is két értelmezési körben mozoghattak a művészek: elveszett házi kedvenceket kereső plakátokat kellett parafrazálnijuk vagy az egész életre választott házikedvenc témát kellett feldolgozniuk. A képek ennek megfelelően kutyás-macskás témában készültek el. A berlini galériával párhuzamosan az amerikauban is ugyanilyen koncepcióval nyílt meg a kiállítás.

a galéria honlapja:
http://www.janinebeangallery.com/

Galerie POLL - Gipssrtaße 3.



A ZWINGER Galerie-vel egy házban lévő  galériában éppen véget ért egy kiállítás. A munkákat még megnézhettem: a padlóhoz voltak támasztva. Annyit sikerült kikövetkeztetnem, hogy főként a nyolcvanas évek kisebb festményeivel, grafikákkal és ugyanebből az időből származó fotókkal dolgoznak itt. A munkák pedig szinte mind a groteszk-figuralitás, vagy az idegen vizuális elemek szinte véletlenszerű összevegítésének jegyében készültek.

a galéria honlapja:
http://www.poll-berlin.com/Galerie/

ZWINGER Galerie - Gipsstraße 3.





















A belső udvarból nyíló galéria SUSI POP munkáit állította ki. A vászont akrillal aláfesti a művész, majd általában rózsaszín fotókból készített szitanyomatokat visz a halvány alapszínekre. Utólag néha még árnyékokat, vagy egyes alakok térbeli helyzetét meghatározó foltokat fest.

A művész és a galéria honlapja:
www.susipop.com
www.zwinger-galerie.de

Circle Culture Gallery - Gipsstraße 11.

A New Art című kiállítás koncepciója az volt, hogy a galéria művészeit felkérték arra, hogy készítsenek egy Hommage-képet. A feldolgozott munkák között Hans Memling, Delacroix, Matisse, Jeff Koons és Damien Hirst is szerepeltek. Egy két nem túl fantáziadús kép mellett akadtak egészen jó dolgok is.


LE RADEAU DE LA MEDUSE 


FOR THE LOVE OF DIEMOND HIRSTJaybo Monk: Medúza tutaja, 2011




és Anton Unai, 2010-es munkája (Damien Hirst)
















A teljesség kevéért a kiállítók listája:

Judith Supine / Christian Awe / Jonathan Yeo / Helle Mardahl / XOOOOX / Kevin Earl Taylor / Anton Unai / Jaybo Monk / Adriana Ciudad / Stefan Strumbel /  Marco "Pho" Grassi
vs.
Gustav Klimt, Giovanni Battista Tiepolo, Pablo Picasso, Damien Hirst, Andy Warhol, Pierre Soulages, Henri Matisse, Théodore Géricault, James Ensor


a galéria honlapja:
www.circleculture-gallery.com

Berliner Dom - Lustgarten













"A berlini dóm (teljes nevén németül Oberpfarr- und Domkirche zu Berlin, a köznyelvbenBerliner Dom) egy evangélikus katedrális a Spree folyó szigetének északi részén, az úgynevezett Múzeum-szigetenBerlin-Mitte nevű közigazgatási területén.
Az 1894 és 1905 között Julius Raschdorff tervei alapján olasz reneszánsz illetve barokkjegyekben épült templom az egyik legjelentősebb protestáns egyházi építményNémetország területén. A műemlékvédelem alatt álló templom részét képezi a központi, kupola alatti ún. (Predigtkirche) és a keresztelőtemplom (Tauf- und Traukirche). A főbejárat a park felől nyílik (Lustgarten). A templom alagsorában számtalan Hohenzollern-házi uralkodó nyugszik."

Ma ebben a dómban voltam egy orgonaprofesszor növendékeinek bemutatkozóján. A videó a dóm kórusának egyik szerepléséről készült. Azért tettem ide, mert ezt a videót legalább egy éve ismerem, de csak ma jöttem rá, hogy a felvétel a Berlini Dómban készül. A jellegzetes akusztika még egy ilyen videóról is felismerhető. Nagyon hosszú a lecsengése a hangoknak, és az egész teret nagyon puhán tölti be mind az orgona, mind az énekhang.

a Gránittál kút - Lustgarten

Joh. Erdmann Hummel:
A nagy Gránittál
 Joh. Erdmann Hummel:
A nagy Gránittál
(éppen polírozás köben?)
A nagy Gánittál ma. A polírból már nem sok látszik. Szökőkútként funkcionált, nem tudom, hogy csak a tél miatt nem működik, vagy egyébként sem, de eső elől remekül alá lehet bújni.

A háttérben az Altes Museum.

rajzok - Alte Nationalgalerie



Alte Nationalgalerie - C.D. Friedrich és a többiek

 Caspar David Friedrich
/részlet/
 Caspar David Friedrich
/részlet/
Caspar David Friedrich
Szerzetes a tengerparton
/részlet a nem túl szép retusálásról/
 Waldmüller, drapéria
 Waldmüller, drapéria
C. Schuh
Csendélet almákkal
/részlet/
Hans Makart
Nyár (vázlat)
/részlet/
Karl von Piloty
/részlet/