2011. január 21., péntek

(UFO) szobor Giordano Brunonak - Potzdamer Platz


























A meglepő, fából készült szobor talapzatán egy Giordano Bruno idézetet találtam. Ebből mertem arra következtetni, hogy a tiszteletére emelték ezt az alkotást. Az S-Bahn lejáró környezetében elég bizarr hatása van, egyedüli értelmezési keretet a pár száz méterre lévő filmmúzeum bejáratánál ólálkodó Alien szobor nyújt.



St. Matthäuskirche - Kulturforum

























A Kulturforum együtteséből kicsit kiszakadva, de még ehhez tartozva áll a
St. Matthäuskirche. A Stüler tervei alapján 1846-ban épült neoromán
téglatemplom nemcsak a szakrális tér modern felfogásának egyik szép megoldása,
hanem egyben kiállítótér is. A hófehér falak előtt a Kulturforum más intézménye
által szervezett Caravaggio kiállítás kapcsán az olasz mester festményeienk
másolatai függenek. A keretezettlen vázondarabok hanyagsága valahogyan mégis
illik a majdnem pedáns templombelsőhöz. Egyedül az apszisban függő kép kapott
egy fekete keretet.
A templom belső terének puritánsága lehetővé teszi, hogy itt rendezzenek ökumenikus liturgiát. Ma este ökumenikus vesperás volt. A templom programjából ítélve arra következtettem, hogy a mondern belsőterű épület kifejezetten a kortárs egyházi zenék bemutatását helyezi előtérbe. A vesperáson ma egy orgonista, egy hegedűs és egy bariton működött közre. Az előadott művek ezek voltak:

- Helge Jörns -Psalmemeditation (Psalm 130), 2005
- Klaus Stahmer - Threnos (hegedűre és orgonára)
- Goffredo Petrassi - Lucis creator optime (bariton hangra és orgonára)

Sony Center - Potzdamer Platz



Bode Museum - Museuminsel












/internetes kép/

"A Bode Múzeum, amit 1904-ben Kaiser-Friedrich-Museum (Frigyes Császár Múzeum) néven nyitottak meg, a berlini Múzeum-sziget épületegyütteséhez tartozik és azzal együtt 1999-ben került fel a Világörökség listájára. Létrehozását a dinasztikus hagyományoknak megfelelően III. Frigyes német császárkezdeményezte még trónörökös korában. Művészi koncepcióját mai névadója,Wilhelm von Bode, a kor nagy művészettörténésze alapozta meg. A múzeum fő gyűjteményei a középkori európai szobrok kiállítása, a bizánci művészet gyűjteménye és az érmekollekció. Mindhárom tematikus gyűjtemény nemzetközileg is kiemelkedő jelentőségű. Emellett itt található a berlini Gemäldegalerie egy sor, a régi mesterektől származó festménye is, amelyek tematikájukban és művészetileg az itt kiállított tárgyakhoz kapcsolódnak. Összesen hatvanhat termében 1700 kisebb-nagyobb (elefántcsont, márvány, fa) szobor, több mint 150 festmény, 4000 érme látható.Spreekét ágán keresztül. A további épületszárnyak közvetlenül a folyóból emelkednek ki.]" /Wikipedia/







/internetes kép/

A mai napon a múzeum gótikus szobor- és oltárgyüjteméynét néztem meg közelebbről. A meglepően kicsi (az épülethez mérten) fa ajtók úgy helyezkednek el a kupolacsrnokban, hogy elbizonytalanodtam, ezek bejáratok-e a kiállítótermekbe, vagy a látogatók számára ki nem nyithatóak ki. A földszint egyik teremegyüttesét egy ilyen ajtón keresztül nézhetjük meg. Az bejárathoz legközelett kiállított szobor egy fél életnagyságú Krisztus a szamáron (bevonulás Jeruzsálembe). Korábban nem láttam még ezt a témát szoborban, és legalább ennyire meglepő volt a feltámadt Krisztus az üstben. Számomra új szobortípus volt a Fájtalmak embere dupla ábrázolása. Ezt úgy kell elképzeli, mint két nagyon hasonló Krisztus-alakot, amki a hátuknál fogva összeragadtak. Szintén most láttam először olyan életnagysághoz közeli feszületeket, amiknek a keze mozgatható volt (legalábbis a fa illesztés ezt sejtette).Arról hallottam korábban, hogy évszázadokkal ezelőtt az opeionon (kupola központi nyílása) keresztül húsvétkor kötelekes és csigákon keresztük kihúzták a Krisztus-szobrot, hogy a népnek még tapinthatóbbá tegyék a feltámadás csodáját. Valószínűleg ezek a mozgatható karú Krisztusok is ilyesmi szerepet töltöttek be.







Merzedes-Benz Fashion Week Berlin - Unter den Linden














A Humboldt Egyetemmel szemben
egy ideiglenes létesítményben (óriási sátorban) kapott helyet a Fashion Week Berlin. Bár egyértelműen zárt rendezvény volt, azért megpróbálta, bejutni. Sajnos csak meghívóval nézhettem volna be.

Humoldt Egyetem, főépület - Unter den Linden 6.




















Ma véletlenül megtaláltam a Humboldt Egyetem főépületét. Az ELTE is elég impozáns, de ez úgy néz ki, mint egy főúri kastély.

Boesner - Marienburger Straße 16.
















A mára hat országban is megtalálható műbészellátó-hálózat üzlete az egyik legirigylésre méltóbb Berlinben. Németország fővárosában 3
Boesner is van, ma az egyik kisebbikbe voltam. A legnagyobb 7.000 négyzetméter alapterületű, ahol 300 négyzetméteren csak művészeti könyveket árulnak (remélem van antikvárium részlegük is). A Marienburger Straße 16. alatt található bolt 1.200 négyzetméteres. Nekem ez is elég volt arra, hogy a bőségzavar állapotába kerüljek abban a pillanatban, hogy beléptem.

Az üzlet egyébként nem az utcafronton van, hanem egy parkoló mögött, ezért hívják fel a graffitik a járókelők a figyelmét a boltra.