2011. február 1., kedd

Kunstgewerbemuseum - Kulturforum

Az berlini iparművészeti múzeum szintén a Kulturforumon kapott helyet. A kiállítás anyaga a nemesség hétköznapi tárgyait mutatja be a gótikától a klasszicizmusig. Főleg kerámia, porcelén és üvgetárgyakat láttam, de gyönyörű intarziás iróasztalokat és szekrényeket is. A kicsit robosztus beton-épület legalsó szintjén a modern és kortárs design jelentősebb darabjai kaptak helyet. Ez egy kicsit kilóg az egész kiállításból. A múzeum négy szintjén néhol egy-egy ruha is ki van állítva, amit az utóbbi húsz évben terveztek a főiskolai halgatók. Valószínűleg ezek állandóan cserélődnek.

A múzeum információs szintjén a különböző technikákat mutatják be nagyon szemléletesen (pl. intarzia- vagy ólomüveg készítés). A múzeumban a gazdag anyaga ellenére több teremőr volt, mint látogató.


Musikinstumenten Museum - Kulturforum

























A hangszermúzeum a berlini koncenrterem épülete mellett található közvetlenül a Potzdamer Platz-hoz közel lévő Kulturforumon. A kiállítás anyaga a 16-20. százai európai hagszereket öleli fel. A legváltozatosabb formájú hordozható zongorák és a sétapálcába rejtett mini-hegedűk mellett a legérdekesebb Benjamin Franklin üveg-harmonikája volt. (A képen egy ilyen hangszer látható, persze az öreg néni nem volt ott, szintén internetes kép.)

Ez volt az első múzeum, ahol audiogiude-ot kértem. Körülbelül hetven különböző hangfelvételen mutatták be az éppen kiállított hangszert. A zeneszerszámok mellett elég sok festmény is ki volt állítva, de a zongorafélék telejének külső és belső festése is felért egy festészeti kiállítással.

A kiállításon több fajta billentyűzetet is ki lehetett próbálni, illetve két nagyon szép modellen mutatták be, hogy egyetlen zongorahúrt leütő kalapács hogyan készül ma.

Ami viszont elég elszomorító volt, az az átlós irányba erősen megrepedt fal, illetve a beázások. (Erre csak azét figyeltem fel, mert egy kb. 200 éves fa hangszer mellett két műanyag vödör volt a földön.) valószínűleg ez a plusz nedvesség nem tesz jót a kiállított daraboknak.

A fehér orgonaszerű hangszer a huszadik század eleji Amerikából származik, és egyszerre tudja szimulálni az összes nagyzenekari hagzást.















Dalí Berlinben - Potzdamer Platz

















/internetes kép/


Az időszaki kiállításként kezdődő "Dalí - Die Austellung" olyan sikeres volt, hogy állandó múzeum lett belőle. A magángyűjtők tulajdonában lévő 3000 munka közül 400-at nézhetnek itt meg az érdeklődők. A szürrealista hangulatot megidézendő a múzeum bejárata előtt nagy száj formájó ülőalkalmatosságok vannak, és a pénztárnál egy fehér zongora lett átalakítva szőkőkúttá. A főleg grafikákat bemutató kiállításon kisebb szobrok is szerepelnek, illetve az 1929-es, Buñuellel forgatott híres filmjüket, az Andalúziai kutyát is állandóan vetítik.


A grafikák között több sorozatot is láthatunk, ezek:
Faust
Trisztán és Izolda
Don Quiote

A kiállítás egyik számomra legérdekesebb fala az volt, ahol egyetlen grafika színekre és lépésekre bontva külön-külön ki volt állítva.
A kiállítás egyébként minimum másfélszer drágább, mint bármelyik másik múzeum az állandó és időszaki kiállításaival együtt.