2011. január 19., szerda

axica - Frank O. Gehry és Katharina Sieverding, Parisier Platz 3.
















A Brandenburgi kapu mögött lévő Parisier Platz-on egymás mellett foglal helyet az Akademie Für Künste és a DZ Bank AG. Az utóbbi egy kongresszusi központ. Az amerikai sztárépítész maga mondta: "A legjobb dolgo, amit valaha építettem". Az axica névre keresztelt létesítmény Frank O. Gehry erőteljes építészeti nyelvét testesíti meg. A design az organikus formákból merít, melyeket ellentétes hatású anyagokkal szokatlan módon párosít.





















A bejáratnál két securitytől kellet kérnem, hogy legalább a recepcióig bemehessek megnézni az építményt. A bejáratnál (csakhogy teljes legyen a kép) Katharina Sieverding Norad I (1980) és Norad IV (1999) c. munkái fogadtak két oldalról. A német születésű művésznő pár éve rendezett Budapesten a Ludwig Múzeumban retrospektív kiállítást.

Holocaust Mahnmal - holokauszt emlékhely, Ebertstraße. 56-60,





















Az emlékhely sajátossága, hogy bele lehet menni, ugyanakkor a sorban elhelyezett oszlopok között mindig ki lehet látni a rengetegből. Azt hittem, hogy labitintus-hatása lesz, de annál átláthatóbb. Lehet, hogy felületes az analógia, de a Felvonulási Tér '56-os emlékművéhez hasonlít egy kicsit (oszlopok, macskakövek...), csak ebből hiányzik minden heroikusság. Végtelenül lehangoló és monoton.



















"2005. május 10-én adták át Európa hatmilliónyi meggyilkolt zsidóságának emlékhelyét. Az Emlékhelyet - hosszas viták közepette - Peter Eisenman New York-i építész tervezte, 1999-es nyertes nemzetközi pályázat alapján. A Berlin központjában lévő, mintegy kéthektáros tömb, mely nemcsak a náci birodalom központja, hanem a berlini fal melletti "halálövezet" része is volt, mára 2711 db, geometrikus rendben elhelyezett, beton sztélével borított nyilvános parkká alakult, a tervező szerint gyermekek játszóhelyeként, sőt családok piknikezésére is alkalmas módon. A sztélék 2.38 x 0.95 m alapterületűek, 0.2-4.7 m magasságúak, a park közepe felé gödör-szerűen lejtő gránit kiskocka-kő burkolatba vannak ágyazva. Az Emlékhelyet földalatti információs központ egészíti ki. Kemény világ, plasztikus, hullámzó látvány, igazi sírkert a szó európai értelmében." (Roth János, http://epiteszforum.hu/node/242)










Brabdenburger Tor - Brandenburgi kapu



















Berlin egyik ikonikus épületébe véletlenül botlottam bele, miután a Reichstagot nem tudtam megnézni a rendőri lezárások miatt.


"A korai klasszicista építmény, a város és egyben Németország jelképe. A kaput Carl Gotthard Langhans építette 17881791 között II. Frigyes Vilmos porosz király rendeletére. A
brandenburgi kapu 26 méter magas, 65,5 méter széles és 11 méter mély klasszicista homokkő-építmény, amelyet az athéni Akropolisz-beli Propülaia mintájára alakítottak ki. A kapunak két kapuháza és öt kapunyílása van, amelyek közül a középső valamivel szélesebb. Mindkét oldalon hat-hat 15 méter magas dór oszlop áll, amelyekkannelúrája ión stílusú. Az oszlopok átmérője a talapzatnál 1,75 méter.

(...) A brandenburgi kapu jelentette a határt Kelet-Berlin és Nyugat-Berlin között és egyúttal a Varsói Szerződés és a NATOországai között. A német újraegyesítésig a hidegháború jelképe volt, majd 1990 után Németország és Európa újraegyesítésének szimbóluma lett."





















A kapu ma is fontos szimbólum. Nem véletlen, hogy este ide szerveztek tüntetést a Berlinben élő tunéziaiak. A transzparensek feliratai szerint szabadságot és demokráciát szeretnének kivívni (vagy inkább szolidaritást vállaltak Tunéziában élő honfitársaikkal). A kb. száz résztvevő tuniszi zászlókkal és Tunézia feliratot formázó mécsesekkel hívta fel magára a feigyelmet. A tüntetőket szerintem közel ugyanennyi rendőr biztosította. A meglepő csak az volt, hogy a leginkább kalasnyikovhoz hasnoló fegyverekkel is ácsorgott néhány (egyébként az útbaigazításban nagyon segítőkész, angolul beszélő!) katona.

Alexanderplatz - Galeria Kaufhof



















Az Alexanderplatz a Berlini fal idején Kelet-Berlin központja volt. A legjellegzetesebb épülete a TV-torony (erről majd később, részletesen írok, ha már belülről is megnéztem). A téren egy óriási szivárványos tárcsa felett egy naprendszer-modell-szerűség folytonosan mozog. A tárcsáról közelebbről kiderült, hogy a világ időzónáit foglalja össze, különböző színekkel jelölve azt.




A Galeria Kaufhof egy elit bevásárlóközpont, ahova azoknak érdemes betérniük, akik 1000 féle csokoládékülönlegességből szeretnének választani, vagy úgy szeretnek gombát vásárolni, hogy annak környezetében orchidea is legyen. Emellett a strucctojás, az algaleves és a biotofu már mindennapinak számít.

Az élelmiszerek mellett természetesen minden más megtalálható, ami egy plázában.

Hauptbahnhof - Berlin központi pályaudvara




















2011 január 19-én, negyed órás késéssel érkezett be a vonatom a Berlin-Hauptbahnhofba.
Az építészeti terveket a hamburgi Gerkan, Marg & Partners iroda készítette el.

1996 áprilisában kezdtek az alpozásnak. Tíz évvel később, 2006 májusában fejezték be ezt az épületet. A Wikipédia (teljesen szakszerűen) így írja le:
"A 321 m hosszú kelet-nyugat irányú üvegcsarnok fedi le a Stadtbahn vonalát, amit keresztez egy másik, 160 méter hosszú, 40 méter széles észak-dél irányú üvegtető. A keresztezést négy, egyenként 46 méter magas toronyépület szegélyezi, melyek közül kettő-kettő hídszerűen összekapcsolódik a főcsarnok üvegteteje felett."
A pályaudvart úgy kell elképzelni, mint egy nagyon szellős, legalább 5 szintes óriási bevásárlóközpontot. 70.000 négyzetméteres alapterületből 15.000 négyzetméteren vannak boltok, vendéglátó egységek, ahova szinte mellékesen naponta többszáz vonat fut be. A berlini nagyobb metrocsomópontokat is mind kibővítették egyre több bolttal.