2011. február 12., szombat

antik szobormásolatok gyűjteménye - Schloßstrasse 70.









Sammlung Scharf-Gerstenber - Sloßsrtasse 70.




A szürrealizmus gyökereit és kibontakozását bemutató múzeum a Museum Berggruen-nel szemben van a  Schloßstrasse másik oldalán. Ez azért fontos, mert ez az épület pontos mása (tükörképe) az előzőnek. A múzeumhoz azonban tartozik még egy szárny, amit egy üveg átjáróval kapcsoltak össze.














A kiállított művek (időrendi sorrendben) Piranesivel kezdődnek, majs Goya Cepricchos c. sorozatát láthattam. Ezen kívül Victor Hugo, Odilon Redon, Munch, Magritte, Klee, Max Ernst, Wols, Dalí munkák is elfoglalnak egy-egy termet. A szürrealizmus előfutáraihoz tartozó Max Klinger: Változatok egy elveszett kesztyű témájára (1881) c. sorozata is látható.









A múzeumot bemutató videó:
http://www.youtube.com/watch?v=xkU8KDPc058&feature=player_embedded#at=92

Museum Berggreurn - Scholosßstraße 1

















/internetes képek/


A gyűjtemény a német származású műkereskedőről kapta nevét. Kalandos életútja Párizsba vitte, ahol magán galériát nyitott. Picassoval, Kleevel, Giacomettivel és Matisse-sal foglalkozott. Az 1800-as évek közepén épült múzeum úgy épült fel, hogy középen volt egy kör alakú kis tér, ami fölött egy kupola magadodott. Körben a fal mellett pedig két emelet magasra vittek fel a lépcsők.